DERELİ’DEN MEKTUP VAR!

Değerli Öğrencilerimiz, Malumunuz olduğu üzere; küresel ölçekte yaşanmakta olan ve pandemi olarak ilan edilen koronavirüs salgını ve tedbirleri kapsamında; öncelikle, tüm üniversitelerde olduğu gibi Üniversitemizde de, eğitim-öğretime

EĞİTİM 2.04.2020 17:15:14 0
DERELİ’DEN MEKTUP VAR!

Bununla birlikte; bu süreç devam ederken, salgın koşulları devletimizin yetkili mercilerince tekrar değerlendirilerek, tüm üniversitelerde teorik dersler için 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı’nın bundan sonraki kısmının, yani tamamının, “Uzaktan Öğretim” ile yapılacağına karar verildi. Bu süreç ile ilgili olarak gerekli tedbirler Üniversitemiz tarafından ivedilikle alınmış ve hâlihazırda uygulanmakta olup, konuya ilişkin olarak sürecin etkin yönetimi için, “İSTE COVİD-19 Koronavirüs Komisyonu” ile birlikte, Üniversitemizde yapılacak olan uzaktan öğretim ve uygulama çalışmalarına yönelik stratejileri geliştirmek ve çalışmaları yönlendirmek üzere “İSTE Uzaktan Eğitim ve Uygulama Komisyonu” oluşturulmuştur.

Eğitim-öğretim faaliyetlerinin kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca Pandemi Dönemi Uzaktan Öğretim Uygulamaları Yol Haritası oluşturulmuş olup, bu yol haritasına uygun olarak, Üniversitemiz eğitim-öğretim faaliyetlerinde ilgili “uzaktan öğretim” faaliyetlerinin kapsamının genişletilerek ivedi olarak öğrencilerimizin etkin kullanımına sunulması kararlaştırılmış ve iradesi ortaya konmuştur. Uygulamalı dersler, derslerin uygulamalı kısımları, laboratuvar dersleri, staj, seminer vb. uygulama içeren dersler hariç olmak üzere, Üniversitemizde ön lisans, lisans ve lisansüstü tüm programlarda verilmekte olan diğer tüm teorik derslerin, “uzaktan öğretim” ile yürütülebileceğine karar verilmiştir.

Bu doğrultuda; 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nin sonuna kadar, ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda yapılacak tüm teorik derslerin, https://iste.edu.tr/ubom adresindeki İSTE Uzaktan Öğretim Portalı (Arayüzü) vasıtasıyla, dersleri veren öğretim elemanları tarafından yapılması 23.03.2020 tarihinden itibaren sağlanmıştır. 16-20 Mart 2020 tarihleri arasında yapılamayan tüm derslerin (uygulamalı dersler, derslerin uygulamalı kısımları, laboratuvar dersleri, staj, seminer ve benzeri uygulama içeren dersler hariç) İskenderun Teknik Üniversitesi Akademik Takvimi’nde (https://iste.edu.tr/files/76_files_1563428681.pdf) yer alan ve dönem arası olarak gözüken 06-10 Nisan 2020 tarihlerinde İSTE Uzaktan Öğretim Portalı vasıtasıyla Uzaktan Öğretim ile yapılması (telafi edilmesi) planlanmıştır.

Salgın koşullarının Bahar Dönemi yarıyıl sonu (final) sınavları başlangıcına (1 Haziran 2020) kadar elverişli hale geleceği ön görüldüğünden, akademik takvimimizde şu an için başka bir değişiklik veya güncelleme yapılmaması düşünülmektedir. Final, mazeret ve tek ders sınavlarının akademik takvimde belirtilen tarihlerde “yüz-yüze” yapılması planlanmıştır. Bununla birlikte, salgın koşullarının gidişatına göre, bu hususta tekrar bir değerlendirme ve güncelleme yapılabilecektir. Kıymetli Öğrencilerimiz, Yukarıda ve aşağıda sizlere yazmış/yazacağım olduğum hususlar, “bilgilendirme” mahiyetinde olup, bunlar Koronavirüs Salgını sürecinin gidişatına göre tekrar değerlendirilebilir hususlardır, mücbir sebepler nedeniyle oluşan durumlar karşısında; suiistimal edilmemek kaydıyla, öğrencilerimizin mağdur olmaması için bu süreçte her türlü tedbir alınacak ve gereken güncellemeler her daim yapılabilecektir.

Bununla birlikte, süreç içerisinde gelişebilecek mücbir durumlar nedeniyle zorunlu olarak yapılan ve yapılabilecek değişikliklerden dolayı doğabilecek hususlardan Üniversitemizin sorumlu tutulamayacağını dikkatinize sunmak isterim. “Akademik Takvim” konusu başta olmak üzere, eğitim-öğretim süreçlerine ilişkin hususlarda Üniversite Senatomuzun yetkisi dâhilinde olan tüm konularda, gerekli güncellemelerin yapılması mümkündür. Lütfen endişe etmeyiniz, bizler için çok değerlisiniz, çünkü sizler bu Ülkenin geleceğisiniz ve bizlere emanetsiniz. Sizlerin iyi yetişmesi için elimizden gelen her türlü çabayı tüm İSTE çalışanları olarak gösteriyoruz. Yukarıda da bahsettiğim üzere, “Uzaktan Öğretim” ile verilmesi kararlaştırılan teorik derslere İSTE Uzaktan Öğretim Portalı (ubom.iste.edu.tr) üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şu an için, çok şükür ki, sistemsel hiçbir problem ile karşılaşmadık. Sorunsuz bir şekilde çalışmakta… Tabi, Uzaktan Öğretim Birimimiz (UBÖM) de sistemi daha de geliştirmek için cansiperane çalışıyor, kuvvetli bir alkışı hak ediyorlar, yukarıda bahsettiğim iki komisyonun başkanı ve üyeleri ile birlikte. Hem UBÖM koordinatörümüze ve çalışanlarımıza, hem de komisyonlarımızın başkanına ve üyelerimize yürekten teşekkür ediyorum bu süreçteki özverili çalışmaları için. Açıkçası sizlerin de alkışlamasını rica ediyorum. Çünkü çok kısa bir sürede, çevik bir şekilde, sistemi hazır hale getirdiler ve çalıştırdılar. Sürece katkı koyan öğretim elemanlarımıza, idari personelimize ve tabii ki sizlere de çok teşekkür ediyorum.

Anlayışınız ve hassasiyetiniz alkışlanmaya değer. Hepimiz çok sıkıntılı günlerden geçiyoruz ve zor şartlarda çalışıyoruz. Bunu özellikle vurgulamak İSTE’rim. Bu yüzden, hepimiz hepimize karşı çok daha toleranslı olmalıyız bu süreçte. Yardımcı olmalıyız birbirimize. Gün, dayanışma günüdür. Gün, birlik ve beraberlik günüdür. Öğretim materyalleri (PDF, PPT, anlatım ses kayıtları, videolar, vb.), dersi veren öğretim elemanları tarafından İSTE Uzaktan Öğretim Portalı’na hafta hafta düzenli olarak yüklenmektedir. Dersler, senkron (eş zamanlı) veya asenkron (eş zamansız) olarak, sesli/görüntülü anlatımlı olarak işlenmektedir. Canlı işlenen dersler, videolar daha sonra tekrar izlenebilmektedir.

Video konferans sistemlerine rahatlıkla entegre olunabilmektedir. Sevgili Öğrencilerimiz, Aşağıda İSTE Uzaktan Eğitim ve Uygulama Komisyonumuzun görüş ve önerileri doğrultusunda almayı planladığımız diğer aksiyonları da aşağıda özetlemeye çalışacağım. Tüm uygulamalı dersler ile derslerin uygulamalı kısımları, laboratuvar dersleri, staj, seminer ve benzeri uygulama içeren derslerin; salgın koşullarının Bahar Dönemi sonuna kadar (22 Mayıs 2020) kadar elverişli hale geleceği ön görüldüğünden, şu an için, yarıyıl sonu (final) sınavlarından önce 27- 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında sıkıştırılmış bir program dâhilinde yüz-yüze (örgün) olarak yapılması planlanmaktadır.

Bu yoğunlaştırmış programa yarıyıl sonu sınavları sürerken de (01-12 Haziran 2020) devam edilmesi düşünülmektedir. Bununla birlikte; bu hususta, Koronavirüs Salgını’nın seyri takip edilecek ve gidişata göre konu hakkındaki nihai kararın alınması ve açıklanması sağlanacaktır. Örgün (Birinci) Öğretim ve İkinci Öğretim dersleri Uzaktan Öğretim’de de ayrı ayrı işlenmekte olup, sınavları, ödev ve proje vb. süreçleri de ayrı ayrı işletilmektedir. İkinci öğretim harçlarının geri ödenmesi hususunda yasal bir mevzuat bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bu konu hakkında yetkili mercilerce tarafımıza verilecek kararların, tarafımızca ivedilikle yerine getirileceğinden emin olabilirsiniz. İş Dünyasıyla Entegrasyon (İDE) kapsamındaki öğrenciler, eğitimlerine İSTE Uzaktan Öğretim Portalı üzerinden Uzaktan Öğretim ile devam edeceklerdir.

Dersin dönem sonu değerlendirmesinde; iş dünyasında geçirilen süreye ait değerlendirme, “5 hafta/14 hafta oranında” göz önünde bulundurulacaktır. 2019-2020 Bahar Dönemi’nde yüz-yüze ara sınav yapılması düşünülMEMEktedir. Şu anda Çevrimiçi Sınav Sistemi geliştirme ve mevcut sisteme entegre etme çalışmalarımız devam etmektedir. 20 Nisan 2020 tarihine kadar Öğrenci Otomasyon Bilgi Sistemi (OBS) ile entegre olan bir Çevrimiçi Sınav Sistemi devreye alınamadığı takdirde, dönem içi değerlendirmeler sadece proje ve ödev şeklinde olacaktır, sadece bu döneme mahsus olmak üzere, ayrıca “ara sınav” yapılmayacaktır. Proje ve ödevler sisteme yüklenebilir ve denetlenebilir olacaktır.

Bu durumda; dönem içi değerlendirmelerin dönem sonu ders notuna toplam etkisi %20 olacaktır. Örgün eğitime son verilen 13 Mart 2020 tarihine kadar, ders ile ilgili olarak herhangi bir değerlendirme yapılmışsa (kısa sınav, ödev vb.), bunlar dersi veren öğretim elemanı tarafından dönem içi değerlendirme kapsamında göz önünde bulundurulabilecektir. 20 Nisan 2020 tarihine kadar Öğrenci Otomasyon Bilgi Sistemi (OBS) ile entegre olan bir Çevrimiçi Sınav Sistemi devreye alınabildiği takdirde ise; dönem sonu ders notuna etkisi %15 olan çevrimiçi (online) ara sınav yapılacaktır. Bununla birlikte, ders için yapılmış diğer etkinlikler de %5 nispetinde dönem sonu notuna etki edecektir.

Her dersin ara sınav tarihi (yapılabildiği takdirde) en az 2 hafta öncesinden dersi veren öğretim elemanı tarafından dersi alan öğrencilere ilan edilecektir. Koronavirüs Salgını süreci nedeniyle stajları yarım kalan öğrencilerin, stajlarını; şartların elverdiği en erken tarihte (Koronavirüs Salgını son erdikten sonra) tamamlamaları gerekmektedir. Şartlar elvermediği takdirde ise, bu konu için mevzuatın izin verdiği alternatif çözümler üretilmeye çalışılacaktır. Salgın koşullarının elverişsizliği ve bazı öğrencilerimizin bu süreçte internet erişiminin görece kısıtlı olabileceği düşünüldüğünde, derslerin asenkron olarak da yapılabildiği ve videolarının sonradan da izlenebildiği UZAKTAN ÖĞRETİM’de verilen teorik derslerin sizlerce etkin olarak takip edilebilmesinin zorluğunun farkındayız. Bununla birlikte; öğretim elemanlarınca ders kapsamında verilen ödev, projeler, dersi dinleme ve benzeri gibi sorumlulukların zamanında yerine getirilebilmesi ve derslerin azami şekilde anlık olarak takip edilebilmesi, bilgilerin sürekli olarak güncel tutulması ve öğrenme etkinliği açısından büyük önem arz etmektedir.

İSTE Uzaktan Öğretim Portalı’na girerek sunulan senkron/asenkron dersleri takip eden, ders videolarını sürekli olarak izleyen ve etkileşimli bir biçimde süreci sürekli takip ederek verilen ödev ve projelerini etkin olarak yapan öğrencilerimizin, bu süreçte ara sınav (yapılabildiği takdirde) ve final sınavlarında daha başarılı olacağı açıktır. Bununla birlikte, 2019-2020 Bahar Dönemi’nin başlangıcından örgün eğitim-öğretime ara verilen 13 Mart 2020 tarihine kadar, herhangi bir ders için toplam 5 hafta devamsızlığı bulunan öğrencilerimizin, o ders için devam şartını yerine getirememiş oldukları değerlendirilmektedir. Bu aşamada; Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) yapılan muhtelif başvurularda, küresel COVID-19 salgını nedeniyle ikametgâhlarına dönen öğrencilerin, birçoğunun bilgisayar ve benzeri gibi kişisel eşyaları ile birlikte, ders materyallerini ve malzemelerini kalıyor oldukları yurtlarda bıraktıkları ve yanlarına almadıkları, bulundukları yerlerde internet erişimi (Not: Tüm üniversite öğrencilerinin cep telefonuna ulusal GSM operatörleri tarafından sadece Üniversitelerin Uzaktan Öğretim Portalı IP’lerinde kullanılabilecek belli bir miktarda ücretsiz GB yüklenebilmesi konusunda YÖK’ün girişimleri mevcuttur, ancak bu konu kesinleşmemiştir ve henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır) ile bilgisayar temini ve benzeri olanakları sağlamakta zorlandıkları ifade edilerek, uzaktan devam edemedikleri dersler nedeniyle mağduriyetlerinin giderilmesine imkân tanınması öğrenciler tarafından talep edildiğinden; COVID-19 küresel salgınının Bahar Dönemi eğitimi başladıktan sonra ortaya çıkması, üniversitelerdeki ders ekle-sil işlemlerinin sona ermesi, dönem sırasında bazı öğrencilerin “uzaktan öğretime” etkin olarak devam etme imkânlarının olmadığı da göz önünde bulundurulurak, 31.03.2020 tarihinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından: “Üniversitelerde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde kayıtlı olup öğrenim gören öğrencilerin, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarından talep etmeleri halinde, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarının dondurulmasına ve kayıt dondurulan sürenin azami süreden sayılmamasına” karar verildiğini de önemle hatırlatmak isteriz. Aynı şekilde, yukarıda bahsi geçen 31.03.2020 tarihinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında; yalnızca 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi ile sınırlı olmak üzere; lisansüstü eğitimde tez aşamasında olan öğrenciler için;

• Tezlerinin konu, nitelik ve mahiyetlerinin müsait olması, ayrıca tezlerine uzaktan öğretimle devam etme imkânı bulunması durumunda; tez döneminde öğretimlerine devam edebilmeleri ile kayıt dondurma işleminden yararlanıp yararlanamayacağının, ilgili tez danışmanın görüşü alınması kaydıyla, Üniversite Yönetim Kurulu’nca değerlendirilmesi, • Bu süreçte tez döneminde olup, azami süresi biten öğrenciler için eğitim-öğretime ara verilen süre kadar ilave süre verilmesi, • Tez teslim, savunma ve yeterlik sınav tarihlerinin belirlenmesinde, küresel salgının etki süreci ve öğrencinin şartlarının dikkate alınmasına, tez savunma ve yeterlik sınavlarının 'denetlenebilir ortam ve şartlarda gerçekleştirilmesi ve muhakkak kayıt altına alınması şartıyla' dijital imkânlar ile yapılabileceğine, bununla birlikte bu konuda, erteleme ve kayıt dondurma imkânından da yararlanılabilmesi hususlarında Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından kararlar alınmıştır.

Üniversitemizdeki tüm lisansüstü programlarda tez izleme sınavlarının çevrimiçi (online) olarak yapılması planlanmaktadır. Şu an için, tez savunmaları ve doktora yeterlilik sınavlarının akademik takvime uygun olarak yüz-yüze yapılması hedeflenmektedir. Bununla birlikte, gerektiği durumlarda, ilgili enstitü bu sınavlara katılacak bazı jüri üyelerinin sınavlara çevrimiçi (online) olarak katılabilmesini sağlayacak uygulamaları yapabilecektir. Tezlerin son teslim tarihi akademik takvimde belirtilmiş olup, Koronavirüs Salgını’nın gidişatına göre bu tarihin uzatılması yukarıdaki bahsedilen kararlara ve mevzuata uygun olarak tekrar değerlendirilebilecektir. Salgın koşulları elverişli hale gelmediği takdirde, tüm tez sınavlarının çevrimiçi (online) olarak yapılabilmesi sağlanacaktır.

İSTE’nin mevcut olanakları ve altyapısı çevrimiçi (online) tez sınavları yapmak için hazır ve yeterlidir. Değerli Öğrencilerimiz, Koronavirüs (COVID-19) Salgını küresel bir sıkıntı oluşturdu ve bundan hepimiz etkilendik. Şu anda hepimiz bir geçiş süreci yaşıyoruz. Hepimiz zor şartlar altında çalışıyoruz. Bu da iş verimliliğini elbette etkiliyor. Öğretim elemanlarımız da UZAKTAN ÖĞRETİM için canla başla çalışıyorlar. Bu süreçte, hepimiz birbirimize destek olmak ve toleransımızı en yüksek seviyede tutmak zorundayız. Henüz UZAKTAN ÖĞRETİM başlayalı daha sadece 1 hafta oldu. Üniversite olarak çok çevik bir şekilde UZAKTAN ÖĞRETİM sistemimizi faaliyete geçirdik ve hizmetinize sunduk. Sistemde illaki bazı sıkıntılar olabilir. Hoşgörünüze sığınıyoruz… Bir kısım öğrencilerimiz canlı yayınların süresinin artmasını isterken, bir kısım öğrencilerimiz ise internetleri olmadığı için sisteme bağlanamayabiliyorlar. Bunların bilincinde olmamız lazım. Öğrencilerimizin öğrencilerimize de hoşgörülü olması lazım. Herkesin herkese karşı hoşgörülü olması lazım. Biz herkesi memnun etmek istiyoruz, ama bunun ne kadar zor olduğunu da kabul edersiniz.

Hepimiz sağduyulu bir şekilde paniğe kapılmadan birbirimize yardımcı olmalıyız. Sistem her geçen gün güncellenecek ve gelişecektir. Kapasitemizi geliştirmek için yeni sunucular alıyoruz, profesyonel kamera ve stüdyo desteği alıyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren sistem çok daha verimli bir hale gelecektir diye düşünüyorum, buna tüm kalbimle inanıyorum. Şu anda dahi, derslerin büyük bir kısmı sorunsuz bir biçimde işleniyor. UZAKTAN ÖĞRETİM derslerinin tamamına yakını ASENKRON olarak SESLİ ANLATIMLI ve VİDEO DESTEKLİ olarak veriliyor. Standardizasyon süreci devam ediyor. Bununla birlikte, büyük bir oranda SENKRON ve ÇEVRİMİÇİ olarak da dersler yapılabiliyor. ZOOM ve benzeri ücretsiz VİDEO KONFERANS sistemleri yoğunlukla kullanılıyor.

Sizler de, öğretim elemanlarımızın çağrısı ve daveti doğrultusunda bunları edinmeli ve yüklemelisiniz. Burada, hatırlatmak isterim ki, sizlerin öğretim elemanlarımız ile, hocalarınız ile ders için oluşturduğunuz “sinerji” çok önemli. Daha fazla ilgi gösterebilirsiniz ve isteyebilirsiniz. Sizin ilgi ve alakanız, istekliliğiniz muhakkak ki öğretim elemanlarımızı da daha çok motive edecektir. Açıktır ki, iletişim çok önemli. Yani, UZAKTAN ÖĞRETİM’in etkinliği biraz da sizlere bağlı... Bizim sistemimiz şu anda ÇEVRİMİÇİ ders dâhil her türlü UZAKTAN ÖĞRETİM yönteminin kullanılmasına olanak tanıyor. Lakin, bu süreçte hepimizin zor şartlar altında çalıştığını, bir kısmımızın karantinada olduğunu, bir kısmımızın evlerinden çalışmak zorunda olduğunu, servis hizmetlerini almakta bizim de zorluklar çektiğimizi, ekip çalışması yapılmasının ve teknik destek hizmetleri almanın bu süreçte zorlaştığını, yani bir başka deyişle hepimizin kısıtlı imkanlarla çalıştığını unutmamanızı diliyorum. Ama, emin olunuz ki, hepimiz, tüm akademik ve idari personelimiz sizleri mağdur etmemek için elinden gelen her türlü çabayı gösteriyor. Lütfen, derslerinizi takip ediniz. Bizlerle irtibat halinde kalınız ve sadece yapılan resmi açıklamalara itibar ediniz. Lütfen, derslerinizi veren öğretim elemanlarımıza doğrudan ve etkili bir biçimde ulaşınız ve taleplerinizi iletiniz, sorularınızı sorunuz, ödev ve projelerinizi alınız, derslerinizi dinleyiniz ve yapınız.

Hocalarımızın e-posta adresleri web sayfamızda (www.iste.edu.tr) kendilerinin kişisel sayfalarında mevcuttur (genellikle; isim.soyad@iste.edu.tr şeklindedir). Kendileri de zaten sizlerle sürekli olarak irtibat halinde olacaklardır. Öğretim elemanlarımız da muhtemelen, gerek Uzaktan Öğretim Portalı’mız üzerinden, gerek Öğrenci Otomasyonu Bilgi Sistemi üzerinden, gerek diğer iletişim/haberleşme/paylaşım araçları ile (e-posta, cep telefonu, whatsapp grupları, tartışma platformları, moodle, zoom, loom, office 365 vb. gibi) sizlerle sürekli irtibat halinde olacaklardır. Tabii, süreçleriniz ile ilgili olarak bize de ihtiyaç duyarsanız bilin ki, biz sizin her an yanı başınızdayız, bize de bilgi verebilirseniz biz de takibini yaparız. Sizden ricamız; lütfen içsel sorunlarımızı ve problemlerimizi sosyal medya üzerinde tartışmaya açmayalım, belli bir seviyenin altına inmeyelim, yapıcı, nitelikli ve düzeyli bir anlayışla herkese örnek olalım, şu ana kadar olduğu gibi…

Teknik konular için UZAKTAN ÖĞRETİM BİRİMİ’miz (ubom@iste.edu.tr) ile irtibata geçebilirsiniz. Stratejik konular ve fikirleriniz için, lütfen bana “özelden” mesaj atınız veya e-posta (rektor@iste.edu.tr veya turkay.dereli@iste.edu.tr) gönderiniz. Bu arada, iste.edu.tr uzantılı e-posta adresini kullanmayan ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyen öğrencilerimize cevap veremediğimi, “fake” isim kullanan belirsiz sosyal medya hesaplarından gelen mesajları yanıtlamadığımı, belli bir düzeyin altında kalan, kırıcı ifadeler içeren mesajları yazan arkadaşlarımıza cevap veremediğimi belirtmek isterim. Lütfen, kendinizi tanıtınız. Lütfen, @iste.edu.tr uzantılı kurumsal e-posta adreslerinizi kullanınız. Lütfen sosyal medya hesaplarımızı takip ediniz, lütfen web sayfamızı takip ediniz. Kurumsal aidiyet bizim için çok önemli… Yapıcı eleştirileriniz başımız üzerinedir. Eğer bir hatamız varsa, hemen düzeltmek bizim görevimizdir, bizi uyarana teşekkür ederiz.

Ama, İSTE’nin büyük bir “AİLE” olduğunu hiçbir zaman unutmayalım ve her zaman bu bilinçle hareket edelim. Bu şekilde, İSTE kazanır, İSTE kazanırsa hepimiz birlikte kazanırız. Hepimizin aynı gemide olduğunu ve şu anda Koronavirüs Salgını nedeniyle zor günler geçirdiğimizi unutmayalım ve birbirimize destek olalım. Öğrencilerimizin mağdur olMAMAsı için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdiğimize ve göstereceğimize lütfen emin olunuz. Tüm dünyada pandemi olarak ilan edilen KORONAVİRÜS SALGINI ile karşı karşıya kaldık. Yüz yılda bir karşılaşılan bir olay bize denk geldi… Ama olsun, moral bozmak yok, durmak yok… Çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz. İnşallah, bireysel ve toplumsal olarak, ülkemiz ve milletimiz olarak bu virüsle mücadelemizi etkin olarak yapacağız ve bu virüs illetinden kurtulacağız hep birlikte… Her türlü önlemlerimizi alacağız, bilimin sesini dinleyeceğiz, evde kalacağız, yakın temastan kaçınacağız, ellerimizi yıkayacağız.

Bu konuda devletimizin yetkili mercilerinin yaptığı uyarılara harfiyen uyacağız. Bu süreci, aslında maddi ve manevi anlamda bir temizlenme, yenilenme ve tazelenme fırsatı olarak da görmemiz lazım. İçimizdeki “iyi insanı” yeniden keşfetmek için önemli bir fırsat sunuyor bu süreç bize. Okumak ve anlamak için önemli bir fırsat sunuyor. Ben de, Nüvit Osmay’ın İNSAN MÜHENDİSLİĞİ ve Ali Fuat BAŞGİL’in GENÇLERLE BAŞBAŞA kitabını okumanızı hararetle tavsiye ediyorum. UZAKTAN ÖĞRETİM imkânlarından azami ölçüde yararlanmanızı istiyorum. Malumunuzdur ki, şu anda hepimiz belirsizlikleri beraberinde getiren bir virüs salgını sürecindeyiz. Belirsizliklerin yönetimi, belirsizliklerle hareket etmek oldukça zordur. Ne kadar zor olduğunu da şu anda hepimiz yaşıyoruz. Bununla birlikte, hepimiz ülkemiz ve devletimiz için canla başla çalışmaya devam etmeliyiz. Her şeyin telafisi var, ama sağlığın yok. Aman dikkat ediniz. Sosyal mesafeyi koruyunuz.

Elimizdekilerin kıymetini bilmeliyiz hepimiz. Hatalarımızdan ders almalıyız. Bu sürecin en büyük kazanımı da bu oldu sanırım. Lütfen merak etmeyiniz, hiçbir şekilde mağdur olmayacaksınız inşallah. Devletimiz bütün tedbirleri aldı, alıyor ve alacaktır. Uzaktan Öğretim elbette Örgün Eğitim’in yerini tut(a)maz. Ama, kaliteden ödün vermeden bu süreci beraber yürüteceğiz. Her şey yolunda giderse, inşallah belki de daha hızlı döneriz Örgün Eğitime, dua da edelim… İSTE’nin çok kıymetli Öğrencileri, Değerli Arkadaşlar, Sizsiz kampüsler bomboş. Sizler olmadan Üniversite anlamsız. Sizleri çok seviyoruz ve özledik. Daha önce de söz verdiğimiz gibi, döndüğünüzde sizlere İskenderun Döneri ve künefe ısmarlayacağız. Bu arada, dediğimiz gibi, bizler burada boş durmuyoruz. Çalışmaya devam ediyoruz. Her yeri ilaçladık. Kampüslerimizi güzelleştirmeye devam ediyoruz. Yüzlerce ağaç diktik. Yeni yollar açtık. Kampüse geri döndüğünüzde sürprizlerimiz olacak sizlere. Tabii hedeflerimizden de vazgeçmedik.

Biz TEKNOVERSİTE’yiz! TEKNOPARK açılmak üzere. TEKNOVERSİTE GÜNLERİ’ni dijital olarak yapmayı planlıyoruz. TEKNOFEST’e hazırlık çalışmalarımız son sürat devam ediyor. İSTE-TTO, tüm bölümler ve topluluklar bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Lütfen sizler de bu çalışmalara entegre olun. Lütfen İSTE’yin. Yeter ki İSTE’yin. Gerisi kendiliğinden gelecektir. Başarı kendiliğinden gelecektir. O zaman lütfen, haydi İSTE! Haydi İSTE’liler. Hemen İSTE’yi takip edelim. #SozVeriyorumiSTEyecegiz ve #EvdeKal hashtagleri kullanalım. • Bu süreçte, yukarıdaki hashtagleri kullanarak; İSTE UZAKTAN ÖĞRETİM PORTALI üzerinden ders dinlerken veya izlerken, ders sırasında; “UZAKTAN ÖĞRETİM KEYFİ” temalı/konulu güzel bir kısa film (video) çekip sosyal medya hesaplarımızın tamamını (Facebook, Instagram, LinkedIN, Twitter) etiketleyerek (@isteEduTr vb.) #SozVeriyorumiSTEyecegiz ve #EvdeKal hashtagleri ile paylaşan ilk 5 öğrencimizin cep telefonuna tarafımızca 100 TL’lik kontör yüklenecektir. Lütfen videolarınızda siz de görününüz, KVKK, etik ve telif kurallarına uyunuz.

• İSTE UZAKTAN ÖĞRETİM PORTALI’nda 1) derslere devamlılığı en yüksek olan bir öğrencimizin 2) en çok video indiren, izleyen ve tüm ödev ve projelerini yapan bir öğrencimizin 3) yapılabildiği takdirde çevrimi içi sınavlardan en yüksek notu alan bir öğrencimizin cep telefonuna dönem sonunda 100 TL’lik kontör yüklenecektir. • Tabi UZAKTAN ÖĞRETİM’in şampiyonunu da unutmadık. UZAKTAN ÖĞRETİM ile icra edilen Bahar Dönemi sonunda; dönem sonu not ortalaması en yüksek olan öğrencimize de bir NOTEBOOK hediye edilecektir. Sizlere tüm samimiyetimle bir mektup yazmaya çalıştım, çünkü bizim için çok değerlisiniz. Sabrınız, anlayışınız ve hassasiyetiniz için çok teşekkür ediyorum, hepinizi tek tek selamlıyorum. En yakın zamanda sizleri tekrar kampüslerimizde sağlıklı olarak görmek dileğiyle, Sağlıkla kalın, evde kalın… Hayat eve sığar! Yeter ki İSTE! Prof. Dr. Türkay DERELİ İSTE Rektörü rektor@iste.edu.tr turkay.dereli@iste.edu.tr teknoversite www.iste.edu.tr
 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61

SPORDAN SORUMLU ESKİ DEVLET BAKANI MEHMET ALİ YILMAZ EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA ZEKİ YİĞİT YENİDEN SEÇİLDİ

YARGITAY 23 TURDUR BAŞKANINI SEÇEMİYOR…

ÖZGÜR ÖZEL: BİRİLERİ AKSİNİ SÖYLESE DE BU MECLİS TEK SANDIKLA KURULMUŞ MECLİSTİR

YANIKÖMEROĞLU'NUN KATILIMIYLA CHP'NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 126 OLDU

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASI...GÖKÇE GÖKÇEN: "TÜM SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKANA KADAR HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASINDA VERİLEN ARA KARARA TEPKİ: "BU KATLİAM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ"

STEİNMEİER ZİYARETİNİN 3’ÜNCÜ GÜNÜ ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELECEK

ERDOĞAN MECLİS'TEKİ GENEL BAŞKANLAR İLE BULUŞTU, FATİH ERBAKAN'I DAVET ETMEDİ

'23 NİSAN VALİSİ’NİN TAKSİM KARARI GÜNDEM OLDU

TCMB: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL’DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU

CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL VE A TAKIMI İLE YENİ DÖNEMİN YOL HARİTASI DEĞERLENDİRDİ

DİYANET, YENİ GEZİLER İÇİN ŞİMDİDEN BİLETLERİ AYARLADI…

YEREL SEÇİM HEZİMETİ İKİ PARTİYİ YAKINLAŞTIRDI: DİKKAT ÇEKEN YENİ İDDİA

DEVLET ERKANI, ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ERDOĞAN AÇIKLADI: ÖZGÜR ÖZEL GÖRÜŞMESİNDE 'YENİ ANAYASA' TEKLİFİNDE BULUNACAK

YÜKSELİŞ ROBO-YÜK ROBOTİK TAKIMI, ÜLKEMİZİ AVRUPA'DA TEMSİL EDECEK

İSTANBUL VE ANKARA'DA GAZETECİLERE GÖZALTI

DÖNMEZ ; AMACIMIZ BATAKLIĞI KURUTMAK

ERDOĞAN, IRAK TÜRKMEN TOPLUMU TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ

ERDOĞAN, ERBİL’DE NEÇİRVAN VE MESRUR BARZANİ TARAFINDAN KARŞILANDI

STEİNMAİER'İN MÜZE GEZİSİ SIRASINDA "GAZZE'DEKİ KATLİAMI DURDURUN" DÖVİZİ ASILDI, "YAŞASIN FİLİSTİN" MARŞI ÇALINDI

MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN 81 İLDEN GELEN ÇOCUKLARLA ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

TBMM'DE ATATÜRK ANITI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ

YOĞUN BAKIMDAN ÇIKAN ÇETİN DOĞAN YENİDEN CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

ÖZGÜR ÖZEL’DEN 23 NİSAN VİDEOSU

VAN'DA KAYYUMDAN DEM PARTİ'YE GEÇEN TUŞBA VE EDREMİT BELEDİYESİ'NİN BORCU 539 MİLYON TL OLARAK AÇIKLANDI

İSMAİLAĞA’NIN 'LİDERİ' HASAN KILIÇ HAYATINI KAYBETTİ

DENİZ YÜCEL'DEN BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'E: "AKP'NİN KAYMAK TABAKASI HARİÇ GERİ KALAN HERKESİ KASTEDİYOR"

CHP’Lİ TANRIKULU DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ, BAYRAK MESAJI VERDİ

Yükleniyor


MEB, DERS KİTAPLARI VE EĞİTİM ARAÇ GEREÇLERİ İÇERİĞİNDE YER ALAN HARİTALARI EBA’DA YAYIMLADI

YÜKSELİŞ KOLEJLİ ÖĞRENCİLERİ İSPANYA’DAN DÖNDÜ

YÜKSELİŞ’İN AYKUT HOCASI TÜRKİYE’NİN EN PRESTİJLİ ARTI EĞİTİM DERGİSİ KAPAĞINDA

EĞİTİM ZİRVESİ’NDE YÜKSELİŞ KOLEJİ FARKI

YÖK DUYURDU: BURSLARA ZAM

GÜL, EĞİTİM ALANINDA ÖĞRENCİLERİN YANINDA YER ALMAYA DEVAM EDİYOR

  • Çarşamba 32.8 ° / 16.8 ° Güneşli
  • Perşembe 34.1 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Cuma 29 ° / 16.6 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16